Σπόροι Σιταριού

ΝΤΑΚΟΣ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

YΛΙΚΑ

  • 200 γρ. φέτα
  • 100 γρ. πέστο βασιλικού
  • 2 παξιμάδια κρίθινα ΕΥ ΖΗΝ
  • 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. ελιές, ροδέλα
  • 1 κ.γ. κάπαρη
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αδειάζουμε μέσα σε ένα μπολ τη φέτα, τη ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το χέρι, φορώντας γάντια μιας χρήσεως. Θέλουμε να γίνει μια μεγάλη μπάλα η φέτα μας.
  2. Βάζουμε σε ένα πιάτο το πρώτο παξιμάδι, από πάνω τη μισή τριμμένη ντομάτα, λίγο ελαιόλαδο, το αλάτι και από πάνω το άλλο παξιμάδι, την υπόλοιπη ντομάτα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τις ελιές, την κάπαρη, τη φέτα και από πάνω τη πέστο βασιλικού.
  3. Σερβίρουμε.

ΝΤΑΚΟΣ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

YΛΙΚΑ

  • 1 αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
  • 2 παξιμάδια χαρουπιού με ελληνικά όσπρια ΕΥ ΖΗΝ
  • 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 50 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα:

  • Κρέμα βαλσάμικο
  • Ρίγανη, ξερή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βρέχουμε ελαφρώς τα παξιμάδια χαρουπιού ΕΥ ΖΗΝ με λίγο νερό και τα τοποθετούμε στο πιάτο, που θα σερβίρουμε.
  2. Έπειτα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα ντοματίνια και το αβοκάντο.
  3. Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε εκ νέου, ρίχνουμε το κουκουνάρι, τη φέτα και σερβίρουμε με κρέμα βαλσάμικο και ρίγανη.

ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΝΤΑΚΟΣ

YΛΙΚΑ

  • 4 παξιμάδια ελαιολάδου με ελληνικά όσπρια ΕΥ ΖΗΝ
  • 600γρ. ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 300γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
  • 20 ελιές θρούμπες
  • εκλεκτό ελαιόλαδο
  • ρίγανη φρέσκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη πιατέλα βάζετε τους τέσσερις ντάκους, τους ραντίζετε με λίγο νεράκι και τους περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο.
  2. Μοιράζετε από πάνω τις τριμμένες ντομάτες και αλατίζετε. Ό,τι περισσέψει το ρίχνετε γύρω από τους ντάκους. Πάνω από τις τριμμένες ντομάτες στον ντάκο μοιράζετε την ξινομυζήθρα.
  3. Ρίχνετε φρέσκια ρίγανη, σκορπίζετε τις ελιές και περιχύνετε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο.