Σπόροι Σιταριού

YΛΙΚΑ

1 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια
2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά αν δε θέλετε
να βγείτε ή και αν θέλετε)
1/3 φλιτζάνι (ή περισσότερο)
φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
πιπέρι
2/3 φλιτζανιού ταχίνι
1/4 κουταλάκι κύμινο αλεσμένο
1 φλιτζάνι ψητό ή βρασμένο παντζάρι
λίγο ελαιόλαδο (για σερβίρισμα
και ψήσιμο παντζαριού)
Κομμένα Λαχανικά (αγγούρι, κόκκινη πιπεριά,
καρότο, ραπανάκι, ντοματίνια)
Κριτσίνια της σειράς ΕΥ ΖΗΝ ή Κριτσίνια ΞΑΚΟΥΣΤΑ

για το σερβίρισμα: ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκο κρεμμυδάκι, πάπρικα,
κουκουνάρι, ψιλοκομμένα φιστίκια αιγίνης ή καρύδια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τα παντζάρια: Βράζουμε σε μία κατσαρόλα 3-4 παντζάρια, αφού τα έχουμε ξεφλουδίσει πρώτα. Εάν θέλουμε να τα ψήσουμε χρησιμοποιούμε τα παντζάρια που έχουμε βράσει τα ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στους 190°C για περίπου 25-30 λεπτά.
  2. Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ καλύπτοντας τα με νερό. Εναλλακτικά, εάν δεν προλαβαίνουμε χρησιμοποιούμε έτοιμα βρασμένα. (life happens)
  3. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα ρεβύθια και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα καλύπτοντας τα με νερό. Σιγοβράζουμε περίπου για μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
  4. Ακολουθεί λιώσιμο του σκόρδου με το αλάτι και προσθήκη του χυμού λεμονιού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για δέκα λεπτά. Σουρώνουμε το χυμό από το σκόρδο και το κρατάμε στην άκρη.
  5. Βάζουμε το ταχίνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων έπειτα το χυμό λεμονιού, τα ρεβύθια, τα παντζάρια και το κύμινο. Επεξεργαζόμαστε μέχρι να αποκτήσουμε την υφή που επιθυμούμε και γαρνίρουμε με ό,τι επιθυμούμε (ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκο κρεμμυδάκι, πάπρικα, κουκουνάρι, ψιλοκομμένα φιστίκια αιγίνης ή καρύδια).
  6. Τέλος, κάνουμε βουτιά με κριτσίνια ΕΥ ΖΗΝ ή κριτσίνια ΞΑΚΟΥΣΤΑ